Olika sorters tårtor

Olika sorters tårtor

Idag finns ett oräkneligt antal tårtor att välja mellan. Här nedan kommer läsaren få ta del av de vanligaste varianterna.

Prinsesstårta

Visste du att prinsesstårtan är en typisk svensk tårta? Det första receptet på prinsesstårta togs fram år 1948 av hushållsläraren Jenny Åkerström som på den tiden undervisade unga tjejer. Hon hade haft en del personer av kungligt blod bland sina elever varav flera utav dem var prinsessor. Från början kallades tårtan för grön tårta men eftersom prinsessorna tyckte så mycket om tårtan så fick den namnet prinsesstårta. En typisk prinsesstårta består av tårtbottnar, vaniljkräm och vispad grädde. Tårtan är överdragen med grön marsipan och är oftast dekorerad med en marsipanros. De första varianterna på en prinsesstårta innehöll inte sylt vilket för övrigt numera är ett vanligt inslag.

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårtan har fått sitt namn efter ett bergsområde i i sydvästra Tyskland som heter Schwarzwald. Den svenska varianten av tårtan brukar vanligtvis bestå av bottnar som är gjorda på nötter och maräng samt lager av grädde. Toppen brukar dekoreras med choklad. I den tyska ursprungstårtan brukar tårtbottnarna dränkas med körsbärsbrännvin.

Gräddtårta

En gräddtårta är, precis som namnet redan har skvallrat om, en tårta med grädde. Vanligtvis brukar en gräddtårta bestå utav tårtbottnar med fyllning mellan lagren. Fyllningen brukar variera men vanligast är att vaniljkräm, sylt eller bär används. Gräddtårtan brukar oftast dekoreras med bär. En vanlig variant på en gräddtårta är de tårtor vi äter till midsommar. Då brukar tårtorna bestå av grädde och jordgubbar.

Glasstårta

Glasstårtan är en annan variant på en tårta. Glasstårtan har sitt ursprung redan i renässansen där liknande bakverk brukade tillverkas bestående av grädde varvat med sockerkaka eller andra kaksmulor. Men det var först på 1960-talet glasstårtan som vi känner den började att etablera sig på den amerikanska marknaden. Omkring tio år senare tog den sig till Europa och Sverige. En glasstårta består vanligtvis av glass men kan även innehålla bottnar av maräng. Glasstårtor brukar oftast dekoreras med bär, frukt, choklad eller godis.

Pavlova

Det råder oklarheter kring vilket som är Pavlovans ursprungsland. De länder som slåss om titeln är Australien och Nya Zeeland. Det som med säkerhet kan konstateras är att Pavlovan har fått sitt namn efter en rysk ballerina. Tårtan består av maräng, grädde och bär.