Utländska bakverk

Utländska bakverk

Ett bakverk är egentligen ett samlingsbegrepp som syftar på de söta produkterna som tas fram vid bakning. Bakverk kan ha olika storlekar, smaker och ursprung. I den här delen går vi igenom några av de mest populära utländska bakverken.

Wienerbröd

För att ta oss till ett populärt bakverk utanför Sveriges gränser behöver vi bara åka över Öresundsbron för att hitta wienerbrödet. Wienerbröd bakas på en deg som kallas för wiener vilket också gett fenomenet sitt namn. Degen bakas till en bulle som sedan fylls med en vaniljkräm och sedan garneras med en glasyr.

Cupcake

En cupcake är en amerikansk utveckling av muffins. En cupcake är en muffins som är dekorerad med frosting och kan ibland ha en fyllning. Oftast är frostingen dekorerad.

Baklava

Ett annat exempel på ett populärt, sött bakverk är baklavan. Baklava brukar oftast serveras till dessert och har sitt första ursprung från det Osmanska riket, närmare bestämt Istanbul. Bakverket består av filodeg med nötter och honung. Oftast består en baklava av pistaschnötter men kan varieras med mandel och valnötter.

Churros

Ett bakverk som blivit vanligt på festivaler och marknader är det spanska bakverket churros som består av en friterad deg i avlånga former vilken efter gräddning doppas med kanel och socker.