Om tårtor

Om tårtor

Tårtor är ett sorts bakverk vi bakat sedan urminnes tider. Inte sällan för att fira en stor livshändelse. Men numera är tårtan lätt att få tag på eftersom det många gånger inte är särskilt långt till närmsta konditori där fenomenet kan inhandlas. Tårtor är också något som är ganska enkelt att baka hemma och även om inte samma standard uppnås som en konditoribaserad dito så är den hembakade varianten likväl uppskattad. I den här delen får du veta mer om tårtans historia.

Tårtans ursprung

Redan i antikens Grekland och vid romerska bröllopsfester kom gästerna med varsin bit bröd som de lade på ett bord för att bringa brudparet lycka. Bröden staplades på varandra vilket kan liknas vid vår förväntade bild av en bröllopstårta. Det är inte fel att påstå brödet som tårtans ursprung.

Tårtans utveckling

Om vi spolar fram bandet till medeltidens Storbritannien sägs det att en fransk kock anställd vid det kungliga brittiska hovet var upphovsman till den idé gällande att bröden kunde fästas ihop med hjälp av kristyr. Bröllopstårtan med flertalet våningar var född.

Ett par hundra år senare, närmare bestämt under den viktorianska tiden, var höga bröllopstårtor lite av en statusmarkering. Ju högre tårtan var, desto finare var bröllopet. Nu skulle tårtor vara spektakulära och det lades ner mycket tid på att de skulle se fina och imponerande ut. Tårtorna dekorerades med socker, marsipan och kristyr vilket medförde att konditorn fick ta fram kreativa samt dekorativa lösningar. Detta för att tårtan skulle bli så fin och mäktig som möjligt. Tårtorna bestod förutom av en hel del socker och kristyr även utav en botten på sockerkaka vilken i sin tur var indränkt av sprit. Tårtan kunde bevaras i flera månader med hjälp av kristyren.

Du känner säkert till den uppfattning om att brudparet ska skära den första biten av tårtan innan resten av deras gäster ska kunna serveras. Detta är en tradition även den hämtad från den viktorianska eran.

Tårtan i nutid

Tårtan är något vi numera tycker är synonymt med högtider och fest. En typisk tårta idag består av flera lager med varierande bottnar. De vanligaste bottnarna som idag används i tårtor är till övervägande del antingen gjorda på sockerkaka, maräng eller mördeg. I en klassisk svensk tårta brukar vi ha lager av sylt, vaniljsås eller frukt. När tårtan sedan ska dekoreras brukar den kläs in med ett lager av grädde eller marsipan. Sedan dekoreras den med olika frukter, bär eller till och med sötsaker i form av godis eller choklad. Oavsett vilken smak du föredrar i din tårta så går det att ordna. En sak som är typisk för vår tid och våra tårtor är att de kan vara utformade till vad som helst. På senare tid har en av de vanligast önskade tårtorna beställda från duktiga konditorer gått i ett tema hämtad från filmen Frost.