Baka till jul

Baka till jul

Att bjuda på olika sorters godsaker i form av bakverk är ett bra sätt att komma i julstämning. Om du har barn kan det vara mysigt och roligt att baka tillsammans för att ni ska få julkänsla. Något annat du kan göra för att julen ska bli extra speciell för ditt barn är att fixa en paketkalender som räknar ner till julen där ett eller flera av paketen kan innehålla en julkaka eller godis du gjort själv. I det här inlägget kommer du därför att få några tips på typiska bakverk och godis du kan baka till jul.

Pepparkaka

Vi börjar med en av julens klassiker: pepparkaka. Pepparkakan har varit en stor och viktig del för vår svenska kultur sedan medeltiden. Numera kan man köpa färdiga degar i butik för att enkelt baka och grädda kakorna hemma. Men om du tycker om att baka kan du också göra din egen deg. På internet finns det många recept på pepparkaksdegar. Förutom att pepparkakan går att äta används den även som pynt. Med hjälp av glasyr kan du och ditt barn göra pepparkakorna extra roliga.

Saffransbullar

Saffransbullar, lussebullar, lussekatt, kärt barn har många namn eftersom det är ett av våra mest älskade bakverk till jul. En saffransbulle består av en bulldeg som är kryddad av saffran som ger degen sin speciella färg. Sedan kan själva bakverket se olika ut, till exempel snurror och snäckor. Fyllningen i en saffransbulle kan variera. Ibland består saffransbullen av enbart degen samt en eller flera russin och ibland kan bullen vara varvad med olika fyllningar. Till exempel vaniljkräm, mandelmassa eller hallon. På internet finns det många recept på olika sorters saffransbullar.

Rocky road

Rocky road är ett typiskt julgodis. Rocky road är till skillnad från de tidigare bakverken ett typiskt amerikansk bakverk som tagit sig till Sverige, kanske för att den är väldigt enkel att göra. En rocky road kan se lite olika ut men en klassisk rocky road ska ha choklad, nötter och marshmallows. Sedan kan ingredienserna variera. På internet finns det många bra recept på rocky road.

Knäck

Ett typiskt julgodis vi i Sverige gör till jul är knäck. Knäck består främst av sirap, grädde och socker och läggs ut i små knäckformar som sedan får stelna i kylen. En del använder hackade nötter i sin knäcksmet.

Saffransbiscotti

Om du är sugen på att baka något juligt som inte är särskilt sött men ändå fångar julens smaker kan du baka saffransbiscotti. En saffransbiscotti är ungefär som en hård liten skorpa som är smaksatt med saffran. Förutom att saffransbiscotti är gott att fika så är det en bra present att ge bort i julklapp till någon du tycker om. På internet finns det flera bra recept på saffransbiscotti.