Tidlösa mjuka och hårda kakor

Tidlösa mjuka och hårda kakor

Många har nog upplevt den där härliga sockerkakan som mormor, mamma eller farmor bakade under uppväxten. Sockerkakan fungerar som en bra grund till de flesta tårtor men kan även varieras med massor av recept. Det finns många klassiker från förr, både som hårda och mjuka kakor eller härliga pajer.

Fantastiska mjuka bakverk med anor

En kaka som fortfarande har funnits sedan kring sekelskiftet, är det knäckiga toscakakan med ett knäckigt täcke av mandel och mjuk kaka under. Kakan har fått sitt namn efter den kända operan av Pucchini som heter just Tosca. Vill man baka denna ljuvliga kaka, kan man med ett bra och lätt recept på toscakaka göra fikarepet lite extra gott! . Det finns spännande historier om gamla bakverk som till exempel radiokaka, Oscar den II tårta, vaniljhjärtan, ambrosiakaka, rulltårta, silviakaka eller madeleinekaka. Bland mjuka kakor kan även bakverk som tårtor räknas in. Det finns många olika tårtor som man kan prova på att att äta på ett fik eller baka själv. Även en kaka kan passa perfekt till fikat efter en god måltid. För att en måltid ska bli komplett, kan man avnjuta maten tillsammans med ett riktigt gott och smakrikt rödvin vid namn Valpolicella Ripasso som passar perfekt till en bit kött!

Hårda kakor man aldrig tröttnar på!

Mördegskakor är ett perfekt recept där degen passar till fler olika typer av kakor med olika utseenden! Mördeg skapas lätt av mjöl, socker och smör. Vill man pröva på att baka andra typer av hårda kakor, kan man pröva på sirapsbröd. Dessa kakor heter även kolakakor och blir så där lite knäckiga, sega men ändå krispiga och smaken påminner om kolor. I smeten har man ljus sirap, socker, smör, vanillinsocker, vetemjöl och bakpulver. En annan gammal klassiker som fortfarande syns på fikaborden, är den goda och frasiga havrekakan! Havrekakan har även en annan variant som heter havreflarn. Havreflarn är fantastiskt goda att ha i glassen som dekoration och som extra smakförhöjare i en efterrätt! Det finns även andra spännande svenska kakor som man kan pröva på som finska pinnar eller till exempel chokladboll som är mjuk men mycket god till kaffet!

Några andra riktigt goda bakverk som är populära både bland turister och den svenska befolkningen, är bland annat semlor och olika typer av pajer! Den klassiska svenska semlan har noterats i skrifter redan år 1679 och har sedan dess alltid varit lika uppskattad. När det kommer till pajer, kan man precis som med degen till mördegskakor, använda sig av smuldeg som går att smula över bär och frukt. Smuldeg består av samma innehåll som mördeg, ända skillnaden är andra mängder av de olika ingredienserna. Smuldegspaj med blåbär eller rabarber är sagolikt gott med vispad vaniljsås eller vaniljglass! Att baka hembakad är alltid uppskattat av både vänner och familj och smakar så mycket bättre än färdigköpt!