Bakverk för speciella tillfällen och behov

Bakverk för speciella tillfällen och behov

Bakverk kan vara muffins med frosting, så kallade cupcakes, tårtor, rulltårta, semlor, småkakor, kärleksmums, bakelser eller till exempel de klassiska, svenska chokladbollarna! Vid vissa tillställningar som både till fest eller på ett begravningskaffe med minnesstund, är det viktigt att alla kan fika och att det finns alternativ för diabetiker, gluten- eller laktosintoleranta eller veganer.

Glutenfritt på caféer eller till en begravning

Många idag är glutenintoleranta och faktum är att två av tio personer i Sverige har glutenintolerans. Även man man inte tål gluten, finns det idag många glutenfria alternativ till mjöl och även fler konditorier och caféer har idag även glutenfria bakverk. När det kommer till olika svenska småkakor finns det många glutenfria mjölsorter att välja på om man vill baka själv. Konditorier i Stockholm som Vetekatten på Kungsgatan 55, Under Kastanjen på Kindstugatan 1 i Gamla Stan, Pepstop på Riddargatan 3A i Östermalm, Bröd och Salt i Gamla Stan på Järntorget 83 och Dessert och Choklad Stockholm på Patentgatan 7 i Lilla Essingen är bara några ställen där man garanterat får glutenfria bakverk. Bakverk kan man även ha på olika tillställningar som fester, men även på en begravning till begravningsfikat. Det är viktigt att man tänker på att det finns gluten-, laktos och sockerfria alternativ på en begravning då alla ska kunna vara delaktiga i fikat, särskilt under en minnesstund för en bortgången person. Ibland kan man behöva stöd och hjälp med all planering runt en begravning. Då kan professionella Lova begravningsbyrå om behov finns, hjälpa till med att beställa bakverk för till exempel diabetiker, gluten- och laktosintoleranta, blommor, gravsten och juridiska papper, val av musik eller resterande planering kring en begravning.

Sockerfritt för diabetikern

Diabetes är allt mer vanligt både som typ I och typ II. Oavsett vilken diabetes man har, finns det många bra alternativ till sockerfritt så att man ändå kan njuta av goda bakverk. Bakar man själv kan man istället för socker använda sig av det naturliga sötningsmedlet Stevia. Stevia härstammar från växten Stevia Rebaudiana L och växten innehåller steviolglykosider. Steviolglykosider är 300 gånger sötare än socker och är helt naturliga. Stevia har blivit allt mer populärt att använda vid bakning, just för att det är naturligt och inte innehåller kemikalier som vanliga traditionella sötningsmedel. Ett annat bra alternativ för sötma i bakverk är honung eller dadlar. Nästan så gott som alla caféer och konditorier har idag sockerfria alternativ så att alla ska få chans att njuta av goda bakverk.

Idag behöver man knappt leta efter laktosfria produkter för bakverk om man bakar själv. De flesta mataffärer I vår moderna tid har många olika laktosfria produkter som grädde eller annat. Ska man fika ute har många välsorterade caféer även laktosfria bakverk och tårtor. Att beställa en tårta som ska vara laktosfri brukar oftast inte vara något hinder då många konditorier har alternativ för att skräddarsy bakverk efter behov och önskemål. Bakverk ska kunna avnjutas av alla och även veganer kan idag få en tårta eller bakverk med sojagrädde som inte härstammar från något djur eller till exempel äggfria bottnar.